KUTATÁSOK

Roma digitális örökség (Daróczi Ágnes archívuma)

A 2018-2019-es tanév második félévében tartott A reprezentáció politikája című kurzus keretében Daróczi Ágnes VHS-archívumát digitalizáltuk. Az archívum nagyrészt a Patrin című televíziós magazinhoz készült anyagokat tartalmaz, de megtalálhatók benne dokumentum- és játékfilmek is. A digitalizálással párhuzamosan rendszereztük, kulcsszavaztuk és archiváltuk az mozgóképeket, a digitalizálást végző hallgatók pedig előadásokat tartottak a feldolgozott anyagból. Az anyag feldolgozása a következő szempontok szerint történt: a műsor készülésének és vetítésének ideje, a műsor részei (interjúk, riportok), az egyes anyagok rövid leírása (helyszín, időpont, szereplők, téma), a tartalmak kulcsszavakkal való ellátása, valamint a feldolgozást végző hallgató neve.


A projektben résztvevő hallgatók: Barabás Attila Szilárd, Bárdon Lili, Belányi Virág, Bihon Daniella, Brünner Fanni Petra, Dercze Németh Míra, Farkas Noémi, Fendle Minka, Füzy Csenge, Gergely Anna, Gróf Alexandra, Horváth Gergely Máté, Klein Réka, Komlós Alexandra Zsanett, Kovács Nikoletta, Láng György, Lestyán Boglárka Katalin, Li Xi, Liktor Eszter, Litványi Dániel Bence, Maródi Eszter, Meliska Fanni Réka, Mercier Athena Larose, Méri Rita, Mészáros Blanka, Mink Borbála, Nagy Dominika Andrea, Pesti Péter, Posgay Laura, Sas Bence Soma, Schimke Sophie Natalie, Serdült Eufrozina Erzsébet, Szalai Anna, Varga Ágnes Szilvia, Varga Kata Zsófia, Varga Zsuzsa, Wintermans Mónika, Zólyomi Sára

Hogyan zajlott az archiválás?


Minden VHS-kazetta kapott egy számot, és minden számhoz legalább 3-4 fájl kapcsolódik.- 1 videófájl (maga a digitalizált anyag, amit itt nem teszünk közzé),- egy prezentáció vagy ún. „előadás” (a hallgatók ezeket mutatták be az órán),- egy Word-fájl, ún. „kivonat” (ami az anyag rövid leírását tartalmazza),- és egy további Word-fájl, ún. „esszé” (amely esszé-formában foglalja össze az adott kazetta anyagát)Ha az adott kazettán több műsor/felvétel is található, akkor azt a hallgatók vagy külön, vagy egyben digitalizálták, az előbbi esetben több videófájl is létrejött. Általában minden kazettát egy hallgató dolgozott fel, de akadt kivétel, amikor túl hosszú anyag volt a kazettán. Az ELTE Média stúdiójában a hallgatók az első 34 kazetta után nem sorrendben kapták kézhez a kazettákat, ezért maradtak ki kazetták, de egy következő szakaszban ezeket is digitalizáljuk. Szám szerint 47 kazettát digitalizáltak a hallgatók a 127-ből. Az eddigiek közt volt egy sérült (008-as), és több kazetta üres volt, illetve néhány kazettán nem volt releváns anyag (inadekvát filmek), ezeket a hallgatók jelezték a szöveges összefoglalókban. A 029-es kazettát tévedésből kétszer digitalizálták, mindkét anyagot meghagytuk a biztonság kedvéért. A feldolgozást a 2020 tavaszán bekövetkezett COVID-19-es járvány miatt nem tudtuk folytatni, remélhetőleg erre mielőbb sor kerül. A filmeket kutatási célra digitalizáltuk. Nyilvánossá szerzői jogi akadályok miatt nem tehetők, de az ELTE Média Tanszékén hozzáférhetők.


Feldolgozott kazetták