HÍREK

Részvételi médiakultúra specializáció

Az ELTE Szenátusának 2022. november 14-i ülésén döntés született a Részvételi médiakultúra specializációról, amely 2023 szeptemberétől indult az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékén. A Részvételi médiakultúra specializáció a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (más néven Nemzeti Tudományos Kutatási Alap) által támogatott 4 éves kutatásra épül. A kutatás a Minor Média/Kultúra Kutatóközpontban zajlott 2019 és 2023 között.

A kutatás célja a részvételi médiakultúra történetének és kortárs gyakorlatának feltárása. Mivel a kutatásnak van elméleti és történeti, valamint akcióorientált kutatási aspektusa (részvételi médiaprojektek formájában), a kutatásból létrejövő Részvételi médiakultúra specializáció elméleti és gyakorlati ismereteket is nyújt. Célunk olyan szakemberek képzése, akik hatékonyan tudnak művészeti alapú részvételi akciókutatások facilitátoraiként dolgozni, együttműködve társadalomkutatókkal és civil közösségekkel. Interdiszciplináris kurzuscsomagként a specializáció olyan tudományágakat foglal magában, mint a részvételi és közösségi média elméletei és gyakorlatai, a vizuális beavatkozások elmélete és története (különös tekintettel a mediális aspektusra), az új média részvételi jellege, a részvételi és közösségi újságírás, a médiaantropológia, a vizuális és performatív részvételi módszertanok, a médiaelmélet és médiatörténet, a kisebbségek médiareprezentációja, ebben az összefüggésben a kritikai rassztanulmányok, a kritikai fehérség tanulmányok stb.

Konferencia


A „Vizuális beavatkozás és részvételi kutatás: vizualitás – akció – participáció” című konferenciát a Minor Média/Kultúra Kutatóközpont szervezte, „A magyar részvételi filmkultúra története és jelenlegi gyakorlata, különös tekintettel a sérülékeny kisebbségi csoportok önreprezentációjára” című, négyéves kutatásának zárórendezvényeként. A kutatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatta (azonosító: 131868). A rendezvényt az ELTE Bölcsészettudományi Kar dékánja, valamint az ELTE Bölcsészettudományi Kar Hallgatói Önkormányzata támogatta. Bővebb információ a konferenciáról itt olvasható:

KONFERENCIA-FELHÍVÁS

PROGRAM- ÉS ABSZTRAKT-FÜZET

Publikáció

Megjelent a Film and Media Studies „Participatory Film” című angol nyelvű különszáma, itt olvasható https://sciendo.com/issue/AUSFM/23/1

Bemutatók

A Replika folyóirat „Részvételi film” című blokkját a következő rendezvényeken mutattuk be 2022 és 2023 folyamán:

Gólya Szövetkezet, Budapest, 2022. december 16. Facebook: https://fb.me/e/36aeSFULr

Szabadkikötő, Pécs, 2023. február 20. Facebook: https://fb.me/e/3k1zzMdDq

A Magyar Filmtudományi Társaság éves konferenciája, Eger, 2023. november 3-4. Honlap: https://www.filmtudomanyitarsasag.hu/konferencia/sajat-boreben-enkepek-es-identitasok-mozgokepen-a-szemelyes-erintettsegre-alapozott-kozossegi-reszveteli-filmkeszites/

Néprajzi Múzeum, Budapest, 2023. június 2. Facebook: https://fb.me/e/yAtVnW6H

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue