BLOG

ÁTADTUK A KONTROLLT!

Hódmezővásárhelyi workshop az ELTE Média Tanszék „Részvételi filmezés és katalizátor módszer” című kurzusa hallgatóinak közreműködésével az Ötletfa Tanodában

2022 februárjában az ELTE Részvételi filmezés és Katalizátor módszer kurzus hallgatói Hódmezővásárhelyen, az Ötletfa tanodában tartottak workshopot. Ez a terepgyakorlat egyben kurzusuk záróakkordja is volt, ahol a félév során elsajátított elméletet és gyakorlatot valós környezetben alkalmazhatták és tapasztalhatták meg.

A tanodában 16 gyerekkel dolgoztunk együtt (11 és 17 év közöttiekkel). A 2 és fél napos workshop során a gyerekek pénteken megismerkedtek a körinterjúk keretében az eszközök használatával és a filmes szerepekkel (hangmérnök, mikrofonos, operatőr, világosító, csapó), a rendezéssel, a helyszínválasztással, a kérdések megírásával, a riporter és az interjúalany szerepével. Szombaton ők brainstormingoltak, ők találták ki a történeteket, ők írták a forgatókönyvet, a storyboardot, ők készítették el a kellékeket, ők választották a helyszíneket, majd ők vették fel a filmet, mindent egyedül csináltak.Vasárnap egysnittes klippet forgattunk egy olyan számra, amit ők választottak a “Best of 2021 diszkó zenék” listájukról, szintén ők találták ki a sztorit hozzá, ők álmodták meg. Ebben a munkában minden az ő szellemi termékük, és az egész megvalósítás – a vágáson kívül – az ő munkásságuk. Az eltés hallgatók csak segítettek a folyamatok mederbe terelésében, de a kontrollt teljes mértékben a gyerekek kezébe adták.

Mindannyiunk reménye, hogy egyszer valamilyen formában folytathatjuk a filmezést a gyerek csapattal és az is, hogy ez a módszer minél több hátrányos (és nem hátrányos) helyzetű csoporthoz eljut Magyarországon a közeljövőben.